Przejdź do treści
Prawo. Podatki. Biznes.
BTLA BrokerŁukasz Oleś
VAT, KSeF i fakturowanie

VAT 8% w budownictwie mieszkaniowym — warunki i limity

10 czerwca, 2024 · lukasz.oles@btla.eu

Maciej Szkutnik — zespół BTLA

Stawka 8% w budownictwie nie zależy wyłącznie od tego, że klient jest osobą prywatną albo inwestycja dotyczy mieszkania. Trzeba sprawdzić rodzaj świadczenia, kwalifikację obiektu oraz zakres budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym.

Jakie czynności obejmuje podstawowa reguła?

Art. 41 ust. 12 ustawy o VAT obejmuje wskazane czynności, m.in. dostawę, budowę, remont, modernizację, termomodernizację, przebudowę i określone roboty konserwacyjne, dotyczące odpowiednich obiektów lub ich części. Każda z tych sytuacji wymaga sprawdzenia zakresu. Sam zakup materiału budowlanego nie jest automatycznie usługą remontu.

Przy umowie obejmującej materiały i wykonanie oceń, czy rzeczywiście tworzą jedno świadczenie oraz jaki jest jego charakter. Podział albo połączenie pozycji na fakturze nie zastępują rzeczywistej treści umowy. Wątpliwości stawkowe można uporządkować w procedurze WIS.

Limity 150 i 300 m²

Ustawa wyłącza z pełnego zakresu preferencji lokale mieszkalne o powierzchni użytkowej przekraczającej 150 m² oraz budynki mieszkalne jednorodzinne powyżej 300 m². Przy przekroczeniu stosuje się zasadę proporcji do części podstawy opodatkowania odpowiadającej udziałowi kwalifikowanej powierzchni.

Przykład uproszczony: dom jednorodzinny ma 360 m² powierzchni użytkowej ustalonej dla tej oceny, a świadczenie spełnia pozostałe warunki. Udział 300/360 wynosi 5/6. Do takiej części podstawy można stosować stawkę obniżoną, a do pozostałej części właściwą stawkę podstawową. Nie oznacza to, że całe wynagrodzenie wykonawcy ma VAT 8%.

Obiekt i miejsce robót

Ustal kwalifikację budynku i lokalu oraz rzeczywiste miejsce wykonania. Część użytkowa, osobny garaż lub infrastruktura poza obiektem mogą wymagać innego rozliczenia niż sam lokal mieszkalny. Nie rozciągaj preferencji na całe osiedle tylko dlatego, że roboty służą przyszłym mieszkańcom.

Przy robotach konserwacyjnych sprawdź także odrębne przepisy wykonawcze oraz warunki dotyczące zakresu i materiałów. Nazwanie modernizacją każdej naprawy nie daje ochrony. Opis powinien wskazywać, co faktycznie zmienia się w obiekcie i jak wykonano prace.

Dokumenty przed wystawieniem faktury

  • Umowa i opis robót, z rozdzieleniem elementów o różnej kwalifikacji.
  • Dane identyfikujące obiekt i jego przeznaczenie.
  • Powierzchnia użytkowa oraz sposób jej ustalenia.
  • Dokumentacja odbioru i zakres materiałów.
  • Uzasadnienie stawki lub podstawa zastosowania WIS.

Oświadczenie klienta może być elementem dokumentacji, ale nie zmienia charakteru obiektu ani czynności. Wykonawca powinien mieć dane pozwalające ocenić przesłanki, zamiast opierać rozliczenie wyłącznie na prośbie klienta o niższą stawkę.

Zaliczki, korekty i księgowość

Zasady powstania obowiązku podatkowego oraz dokumentowania zaliczki trzeba rozpatrywać obok stawki. Jeśli po otrzymaniu danych ujawnia się błąd kwalifikacji, ustal dokumenty i okresy wymagające korekty. Przyjęcie faktury przez KSeF nie potwierdza, że wybrano prawidłową stawkę.

W BTLA wspieramy rozliczenia VAT dla konkretnego kontraktu i dokumentów. Szerszy zakres obejmuje doradztwo VAT i obrót międzynarodowy. Przy rozmowie przygotuj umowę, dane obiektu, powierzchnię i opis faktycznie wykonanych robót.

Podstawa prawna i źródła

Stan informacji: 31 października 2026 r. Przykłady objaśniają przyjęte założenia i wymagają dopasowania do rzeczywistych dokumentów.

Zacznijmy od Twojej sprawy

Porozmawiajmy
o Twojej firmie

Opisz krótko sytuację i zostaw dane do kontaktu. Dobierzemy do rozmowy właściwą osobę z zespołu BTLA.

W sprawie: VAT 8% w budownictwie mieszkaniowym — warunki i limity

Porozmawiajmy o Twojej sprawie

Temat: VAT, KSeF i fakturowanie

Przetwarzanie danych

Porozmawiajmy

Zostaw numer
Zacznijmy od rozmowy

Podaj telefon i krótko wskaż temat. Jeśli wolisz napisać więcej, skorzystaj z formularza kontaktowego.

Przetwarzanie danych
Wolisz zadzwonić? 32 307 70 37