
Przeniesienie majątku do fundacji rodzinnej nie oznacza automatycznego wyłączenia roszczeń o zachowek. Kodeks cywilny przewiduje szczególne zasady dotyczące funduszu założycielskiego, świadczeń oraz mienia wydawanego przy rozwiązaniu fundacji. Plan sukcesji powinien więc obejmować również źródło finansowania ewentualnych roszczeń.
Kto może być uprawniony do zachowku?
Art. 991 KC wskazuje zstępnych, małżonka i rodziców spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy. Nie oznacza to, że każda osoba z każdej z tych grup ma roszczenie w dowolnej sytuacji rodzinnej. Trzeba ustalić krąg uprawnionych, udział ustawowy oraz to, co dana osoba już otrzymała.
Co do zasady zachowek wynosi połowę wartości odpowiedniego udziału spadkowego; dwie trzecie dotyczą przypadków ustawowo wskazanych, w tym małoletniego zstępnego oraz uprawnionego trwale niezdolnego do pracy. Nie są to procenty liczone bezpośrednio od całego majątku fundacji.
Fundusz założycielski może wejść do kalkulacji
Art. 993 § 2 nakazuje, przy spełnieniu dalszych warunków, doliczać do spadku fundusz założycielski wniesiony przez spadkodawcę, gdy fundacja nie została ustanowiona w testamencie. Art. 993 § 3 przewiduje również zasady doliczenia mienia związanego z rozwiązaniem fundacji, z określonym ograniczeniem wartości.
Każdy transfer trzeba prawidłowo zakwalifikować. Fundusz założycielski, późniejsza darowizna i wydanie majątku po likwidacji nie są automatycznie jedną kategorią. Dokumenty powinny pokazywać osobę przekazującą mienie, tytuł, datę i wartość. Nie należy zastępować tej analizy jedną datą utworzenia fundacji.
Dziesięć lat: ważny wyjątek, a nie gwarancja
Zgodnie z art. 9941 § 1 funduszu założycielskiego wniesionego przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku, nie dolicza się, chyba że fundacja jest spadkobiercą. Inne szczególne warunki dotyczą mienia otrzymanego w związku z rozwiązaniem fundacji oraz sytuacji zstępnego i małżonka.
Nie jest więc prawidłowe hasło: „po dziesięciu latach fundacja zawsze chroni przed zachowkiem”. Najpierw ustala się kategorię przekazania i wszystkie ustawowe wyjątki. Odrębną kwestią jest przedawnienie roszczenia — to inny termin, liczony od innego zdarzenia.
Jak wycenić mienie i uwzględnić otrzymane świadczenia?
Art. 995 § 3 określa zasady wyceny funduszu założycielskiego i mienia przy rozwiązaniu fundacji: istotny jest stan z chwili przekazania oraz ceny z chwili ustalania zachowku. Historyczna kwota wpisana do dokumentu nie zawsze będzie zatem ostateczną wartością w sporze.
Z kolei art. 996 § 2 pozwala zaliczyć na należny zachowek świadczenia od fundacji i mienie związane z jej rozwiązaniem otrzymane przez uprawnionego. Dla dalszego zstępnego znaczenie mogą mieć również świadczenia przekazane jego wstępnemu. Dlatego potrzebna jest indywidualna ewidencja wypłat i rzeczywistej wartości świadczeń.
Przykład porządkujący: w rodzinie są dwie pełnoletnie osoby potencjalnie uprawnione do zachowku, ale tylko jedna regularnie otrzymuje świadczenia z fundacji. Nie wystarczy podzielić wartości funduszu na pół. Trzeba ustalić udziały ustawowe, inne składniki i doliczenia, przysługującą część zachowku oraz kwoty podlegające zaliczeniu każdej osobie.
Kiedy odpowiedzialność może dotyczyć fundacji?
Ustawa przewiduje roszczenia o uzupełnienie zachowku wobec fundacji po spełnieniu szczególnych przesłanek, w tym reguł związanych z możliwością zaspokojenia od innych zobowiązanych i granicami wzbogacenia. Nie należy przedstawiać fundacji jako pierwszego i bezwarunkowego płatnika każdego roszczenia. Kolejność i zakres odpowiedzialności wymagają osobnego sprawdzenia według art. 1000 KC.
Art. 1007 § 3 przewiduje pięcioletni termin przedawnienia roszczenia przeciwko fundacji obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanego funduszu założycielskiego, liczony od otwarcia spadku. Inne roszczenia trzeba oceniać według właściwego przepisu; niektóre terminy są związane z ogłoszeniem testamentu.
Raty, odroczenie i plan płynności
Art. 9971 umożliwia żądanie odroczenia, rozłożenia na raty, a wyjątkowo obniżenia zachowku, z uwzględnieniem sytuacji uprawnionego i zobowiązanego. Zasadniczo łączny okres rat nie przekracza pięciu lat. W przypadkach wskazanych ustawą sąd może wydłużyć termin, ale zmieniony okres nie może przekroczyć dziesięciu lat. To możliwość wymagająca uzasadnienia, nie automatyczne uprawnienie fundatora.
Jeszcze przed wniesieniem majątku przygotuj listę potencjalnych uprawnionych, historię darowizn i świadczeń, dokumenty wartości aktywów oraz wariant wypłaty roszczeń. Jeżeli majątek to przede wszystkim udziały lub nieruchomości, warto przewidzieć rezerwę płynności. Dobrze napisany statut nie zamieni niepłynnych aktywów w pieniądze na terminową zapłatę.
Materiały powiązane
Źródła i data aktualizacji
Stan prawny sprawdzono na 27 października 2026 r.

